• Anasayfa
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Gizlilik Politikası
  • Yayın İlkelerimiz
9 Mayıs 2025 Cuma
Akademik Perspektif
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Dış Politika
  • Teknoloji
  • Anasayfa
  • Haberler
  • Ekonomi
  • Dış Politika
  • Teknoloji
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
Akademik Perspektif
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör

Dış Politikada Ortadoğuyu Okumak

Bu makalede, ‘ikinci bir Selahaddin Eyyubi Türkiye'den çıkar da, Müslüman topraklarından yabancıları def edebilir diye mi düşünüldü acaba...? ' sorusunun, Türkiye'nin Ortadoğu'da izlediği politika ile cevabı aranmaya çalışılmıştır.

Yazar: Akademik Perspektif
7 Ocak 2023
Kategori: Dış Politika
Okunma Süresi: 4 dakikada okunur
0
Dış Politikada Ortadoğuyu Okumak

… O gece, Ramazan ayının 27. gecesiydi, yani İslam geleneğinde ‘Kadir Gecesi’ olduğu tahmin edilen ve ‘bin aydan hayırlı’ olan gece. Gece boyunca Selahaddin’in askerleri Haçlı ordusunun çevresini sessizce kuşattılar. Günün ilk ışıklarıyla birlikte saldırı da başladı. Ve 90 yıl önce Filistin topraklarına büyük bir zaferle girmiş olan Haçlı ordusu, aynı derecede büyük bir bozguna uğradı. Haçlı askerlerinin hatta şövalyelerinin önemli bir bölümü göle(Taberiya Gölü) ulaşmaya çalışırken boğazlandı, bir kısmı savaşırken öldü, bir kısmı da teslim oldu. Yıl 1187’ydi. 1095 yılında Avrupa’dan yola çıkan ve 1099 yılında Kudüs’e ulaşarak buradan Antakya’ya kadar uzanan bir coğrafya üzerinde görkemli bir Haçlı Krallığı kuran Batılı Hıristiyanlar, aradan geçen 88 yıl sonra büyük bir yıkıma uğramışlardı. Haçlılar 88 yıl önce ilk geldiklerinde Kudüs’ü almayı başarmışlardı, çünkü etraflarında birleşik bir İslam ordusu yoktu.

İçindekiler

Toggle
    • Bu Haberler İlgi Çekebilir
    • İngiltere Turist Vizesi Nasıl Alırım?
    • Titaniğin Batığına Giden Turistler kayboldu!
  • FİLİSTİN..
  • Gelelim 1982 ve sonrasına…
  • Peki, Türkiye neden böyle bir tercih yaptı?

Bu Haberler İlgi Çekebilir

İngiltere Turist Vizesi Nasıl Alırım?

İngiltere Turist Vizesi Nasıl Alırım?

30 Kasım 2023
20230620-titan

Titaniğin Batığına Giden Turistler kayboldu!

22 Haziran 2023

Ortadoğu’daki Müslüman emirlikleri birbirleriyle çekişmekten Haçlılara karşı direnmeye zaman bulamamışlardı. Ancak Haçlıların acımasızca döktükleri Müslüman kanları, ümmetin dört bir yanında tepki uyandırmış ve bunun sonucunda da birleşik bir cihad ilan edilmişti.Kurtarılan Kudüs 8 asır daha Müslümanların egemenliğinde yaşadı.. Ta ki, Yahudiler bir ulus-devlet oluşturmaları gerektiğini anlayıncaya kadar.

Yahudiler, Hıristiyan Avrupa’da yüzyıllar boyu dışlanmış ve gettolaşmış bir toplum olarak yaşadılar. Modernizmle birlikte ‘millet’ kavramı oluştu ve millete dayalı bir ulus-devlet modeli gelişti. Sonuç olarak Yahudiler için de bir ulus-devlet modeli oluşturulmalıydı. Yahudi ulusunun ve hatta Yahudi ırkının asimilasyondan ve antisemitizmden kurtularak yaşamını sürdürmesi için bir ülkeye ve devlete ihtiyacı vardı. Peki, bu devlet nerde kurulmalıydı? Karar verildi:

FİLİSTİN..

Çünkü zaten Filistin 19 yüzyıl önce Yahudilerin vatanıydı; MS 70 yılında Romalılar tarafından bu kutsal diyardan sürülerek diasporaya dağılmışlardı.

İsrail’in bugün Filistin topraklarının çok büyük bir kısmını işgal ettiğini görüyoruz. Birleşik Müslüman Ordusunun dağıldığını ve Arap topraklarının işgal edilmesiyle Ortadoğu’nun karıştığını analiz edebilmekteyiz. Ortadoğu analizinde iyi bir tespit yapabilmek için, olaylara 1948 ile başlamakta fayda var.

Arap rejimlerinin 1948 Savaşını kaybetmeleri ve İsrail’in uyguladığı ‘etnik temizlik harekatına’ (Filistin’deki) seyirci kalmaları, Arap dünyasında ciddi siyasi tepkiler doğurdu. 1950’lere dek Ortadoğu’da, İngiltere ya da Fransa tarafından sömürgecilik döneminde yaratılmış olan monarşiler vardı. Bu monarşilerin hemen hepsi, batıyla iyi ilişkiler içinde olan krallar tarafından yönetiliyordu.

Arap dünyası 1950’lerin başından itibaren, İsrail’e ve onun en büyük destekçisi olan Batıya karşı sert bir söylem geliştiren radikal milliyetçi akımların gelişimine şahit oldu. Bu radikalizasyon dalgası bir domino etkisi içinde tüm Ortadoğu’yu sardı.

1952 yılında Mısır’da, İngiltere tarafından tahta oturtulan ve ‘İngilizlerin adamı ‘ sıfatını koruyan Kral Faruk, ordu içindeki milliyetçi ve anti-emperyalist bir cunta tarafından devrildi. İlerleyen yıllarda Suriye, sonra da Irak’ta mevcut krallıklar devrildi ve yönetim solcu/milliyetçi bir ideolojiyi benimseyen ‘Baas(Yeniden Doğuş)’ hareketinin eline geçti. Mısır’da iktidarı ele geçiren Cemal Abdünnasır, ‘Arap sosyalizmi’ ve ‘antiemperyalizm’e dayalı yeni bir söylemle tüm Arap dünyasını sarstı.

Nasır’ın yolunu izleyen Arap dünyası, İsrail’in mutlaka denize dökülmesini ve böylece işgal etmiş olduğu Arap topraklarının ‘kurtarılmasını’ hedefliyordu. Bunun içinde, İsrail’in en büyük destekçileri olan ‘Batılı emperyalistler’ den tamamen uzaklaşmaya karar verdiler. Giderek Sovyetler Birliğiyle, onun müttefikleriyle ve bağımsızlıklarını yeni kazanmaya başlayan Üçüncü Dünya ülkeleriyle ittifaklar kurmaya başladılar.

1956 yılında Nasır’ın Süveyş Kanalı’nı millileştirdiğini açıklamasıyla birlikte,İsrail ile ilk büyük karşılaşma yaşandı. Bu karşılaşmadan sonra Nasır, Süveyş Savaşından güçlenmiş olarak çıktı ve bu İsrail için büyük tehdit oluşturuyordu.

Mısır-Suriye ve Ürdün, İsrail’e karşı büyük bir saldırı başlatmaya hazırlanıyorlardı ki, İsrail ani bir karşı saldırı ile 5 Haziran 1967 sabahı savaşı başlattı. İsrail, 6 gün içinde topraklarını yaklaşık beş katına çıkardı. İşgal ettiği topraklar, Batı Şeria ve Gazze’yi yani Filistin’in 1948’deki işgal sırasında ‘eksik kalan’ son iki parçasını, Suriye’ye ait olan Golan Tepeleri’ni ve Mısır’a ait olan koca Sina Yarımadasını içeriyordu.

türkiye dış politika ortadoğu

Gelelim 1982 ve sonrasına…

1982’de İsrail’in Güney Lübnan’ı işgali ile, bölgenin güç dengesini değiştirecek Hizbullah 1985 yılında ortaya çıkmıştır.

İran+Suriye+Hizbullah bölgedeki Şii ittifakını oluştururken, İran’ın bölgedeki etkisinin artmasından rahatsız olan Suudi Arabistan+Ürdün+Katar+….+ ve diğer ülkeler bölgedeki Sünni ittifakını oluşturmaktadır. Her ne kadar daha batı yanlısı olsa da, Sünni ittifakının dünyada radikal İslami terör örgütlerine fonlama sağladığı bilinmektedir. Türkiye, Sünni-Şii çatışması haline dönen İran ile Suudi Arabistan’ın güç savaşında Arapların yanında olmayı seçti.

Peki, Türkiye neden böyle bir tercih yaptı?

Türkiye Sünni ittifakının içerisinde olmalıydı, çünkü Ortadoğu’da ‘Müslüman (Sünni) Birliği’ oluşturup liderlik vasfına sahip olabilecek stratejik konumu vardı. Bu yüzden de, Türkiye her ne kadar ‘insan hakları ve demokrasi’ söylemi içerisinde olsa da Ortadoğu’da asıl olan dini mezhep ayrımını ele alarak izlediği politikayı görmekteyiz.

İkinci bir Selahaddin Eyyubi Türkiye’den çıkar da Müslüman topraklarından yabancıları def edebilir diye mi düşünüldü acaba…?

MERVE KART
Selçuk Üniversitesi-Kamu Yönetimi

KAYNAKÇALAR
EROĞLU Cevat, İsrail’in Beka Stratejisi ve Kürtler, Kum Saati Yayınları, 3.Baskı

Etiketler: Dış PolitikaFilistinOrtadoğu
PaylaşTweetlePinGönder
Önceki Haber

Osmanlı Denizciliğine Genel Bakış

Sonraki Haber

Türkiye Avrupa Ülkesi Mi? Yoksa Ortadoğu Ülkesi Mi?

BENZER HABERLER

İngiltere Turist Vizesi Nasıl Alırım?

İngiltere Turist Vizesi Nasıl Alırım?

Yazar: Akademik Perspektif
30 Kasım 2023

Merhaba sevgili okuyucular, Bu yazıda, Türkiye’ye seyahat etmek isteyenler için vize başvuru süreci hakkında detaylı bilgiler paylaşacağım. Yazıda, vize türleri,...

20230620-titan

Titaniğin Batığına Giden Turistler kayboldu!

Yazar: Akademik Perspektif
22 Haziran 2023

19 Haziran 2023 Pazar gününden bu yana Kuzey Atlantik Okyanusu'ndaki Titanik enkazını gezerken beş kişiyi taşıyan bir denizaltı kayıp. Ocean...

kral-ve-kraliçe-2

Kral Charles III ve Kraliçe Camilla Taç Giyme Töreninden Sonra ilk Kez Halkla Buluştu

Yazar: Akademik Perspektif
17 Mayıs 2023

Kral Charles III ve Kraliçe Camilla, Buckingham Sarayı'ndaki büyük taç giyme töreninden sonra 6 Mayıs'ta halka ilk kez buluşmak için...

İran’ın Bölgesel Güç Olma Yolundaki Suriye İmtihanı!

İran’ın Bölgesel Güç Olma Yolundaki Suriye İmtihanı!

Yazar: Akademik Perspektif
7 Ocak 2023

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetçiler Birliği’nin 25 Aralık 1991 yılında dağılmasıyla dünya artık iki kutuplu düzenden çok kutuplu düzene geçiş yapmıştır. Bu...

Sonraki Haber

Türkiye Avrupa Ülkesi Mi? Yoksa Ortadoğu Ülkesi Mi?

belçika yerel yönetimler

Belçika'da Yerel Yönetimler

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

HABER AKIŞI

Haberler

Piyasalarda günün özeti: 5 Kasım 2024 BIST 100’de değişimler ve döviz fiyatları

5 Kasım 2024
TCMB Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı
Ekonomi

TCMB Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı

5 Kasım 2024
Ekim 2024 Burç Yorumları Aşk, Para ve Sağlık İçin Komple Bir Rehber
Burç Yorumları

Ekim Ayı Burç Yorumları: Detaylı Analiz ve Kişisel Tavsiyeler

5 Kasım 2024
Web Dünyasında Fırtınalar Estiren Website Tasarımı Taktikleri!
Teknoloji

Web Dünyasında Fırtınalar Estiren Website Tasarımı Taktikleri!

26 Ekim 2024
A detailed and dynamic digital illustration of two competing digital coins representing cbBTC and WBTC
Haberler

Coinbase’in Yeni Bitcoin Hamlesi: cbBTC ile WBTC’ye Rakip Olmaya Hazırlanıyor

14 Ağustos 2024

© 2024 Akademik Perspektif - Haber merkezi. The Bit Journal

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Gör
  • ANASAYFA
  • HABERLER
  • EKONOMİ
  • DIŞ POLİTİKA
  • TEKNOLOJİ
  • Yayın İlkelerimiz
  • İletişim